Monday, April 25, 2005


Käsi, ja käsi Posted by Hello

Oikea käsi, vasen käsi Posted by Hello

Tuesday, April 19, 2005

Pakollinen visiitti

En ole käynyt täällä hetkeen koska olen kirjoittanut toisaalla. Oikeastaan en tiedä, miksi täällä pitäisi käydä. En käy täällä myöskään seuraavina päivinä, sillä olen lähdössä pois maasta. Pitkälle viikonlopulle.

Thursday, April 14, 2005

Puffi: Turussa Kumisee viikonloppuna

KUMINA 2005 – RUNOA JA MUSIIKKIA KANSALLE! TURUSSA 14.-17.04.2005 www.uninkankare.net/kumina
KUMINA on kirjallisuuden ja kansanmusiikin omaleimainen festivaali. Kuminaa järjestää kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry, tänä keväänä kuudetta kertaa. Kumina tuo yleisön kuultavaksi niin slaavilaisella kansanmusiikilla maustettua punkia, viulujen ja tanssin yhteistyötä kuin laulua, huuliharppuja ja jouhikkoja. Ja tietysti runoutta esiintyjiltä, joiden tekstissä kumisee! Luvassa mm. runoutta "lesporakkaudesta" peräpohjolan murteella ja käännöksiä kreikkalaisen nobelistin Odysseus Elitiksen teksteistä, sekä paljon paljon muuta.

Lähtölaukaus Kuminaan on torstaina 14.04. kello 17 Kirjakahvilassa. Esiintymässä muusikko Pekko Käppi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Lauantaina 16.04. kello 19 TEHDASteatterilla viisi venäläistä nuorta naista pistää kumisemaan. Kumina proudly presents: Iva Nova, pietarilainen slaavilaisen kansanmusiikin perinteestä omaäänisesti ammentava punkyhtye. Huuliharppuja ja rennon roisia meininkiä tarjoaa palkittu ja kiitetty Sväng, kumisevaa runoutta tilaan tuovat Teija Kortelainen, Annukka Peura ja Timo Harju. Liput 3/5.
Sunnuntaina 17.04 Turun Ylioppilasteatterissa klo 17 kolme tanssivaa miestä kohtaavat kolme tanssivaa naisviulistia. Tästä kohtaamisesta syntyy SILMUn kansanmusiikkia ja tanssia yhdistävä taideteos. Myös runoutta on tarjolla sunnuntaina: Bo Carpelan, Anna Maria Mäki sekä Tommi Parkko & Hanna Lammi (laulu). Liput 3/5. Tervetuloa!

Lisätietoja tapahtumasta ja esiintyjistä: www.uninkankare.net/kumina

Wednesday, April 13, 2005

Puffi: NVL:n Leikkauksia Orionissa

Nuoren Voiman Liitto ja Suomen elokuva-arkisto esittävät:
15.-24. huhtikuuta elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15, Helsinki)
LEIKKAUKSIA – elävästä sanasta elävään kuvaan

Vanhat mustavalkoiset mykkäelokuvat syttyvät uuteen eloon elokuvateatteri Orionissa. Kuusipäiväisen Leikkauksia-tapahtuman tarkoituksena on luoda uudenlaisia yhteyksiä elokuvan ja sanataiteen välille.

OHJELMA:
Pe 15.4.
klo 19 Kolme runosäestettyä mykkäelokuvaa Mikko Myllylahti - Photo-Drama of Creation (1914) Eino Santanen - René Clair: Entr'acte (1924) Saila Susiluoto - Maya Deren: At Land (1944) Kukin runoilija käyttää lyhyen puheenvuoron ennen elokuvaa.
La 16.4.
klo 15 "Henry Parland - kirjoitettu kuva"*Sanna Nyqvistin impressionistinen kuva Parlandin maailmasta; lausuja Heli Perttula.
klo 17 Hanns Schwarz: Ihmeellinen valhe (1929)
Su 17.4.
klo 18 "Kirjoittaminen ja Robert Bresson"*Antti Nylénin esseistinen esitys Bressonin kinematografiasta.
klo 20 Robert Bresson: Balthazar (1966)
Pe 22.4.
klo 19 Runosäestetty mykkäelokuva Tuomas Timonen - Febo Mari: Fauni (1917)
La 23.4.
klo 15"Marguerite Durasin Intia-sykli" -luentospektaakkeli* Luennoitsija: Martti-Tapio Kuuskoski M. Duras: Christina Indrenius-Zalewski Hullu kerjäläisnainen: Kati Kuuskoski / nukke Taustaprojektio: Son nom de Venise dans Calcutta désert (1976)
klo 17 Marguerite Duras: La Femme du Gange (1974)
Su 24.4.
klo 18 "Laulu kahdesta ihmisestä" - sanasävellys Laura Lindstedt - F. W. Murnau: Auringonnousu (1927) Näyttelijät: Jussi Lehtonen (Mies), Hanna Ojala (Nainen)Musiikki: Sanna SalmenkallioViulu: Sanna Salmenkallio. Sello: Max Lilja

* Tähdellä merkittyihin esityksiin vapaa pääsy. Muista peritään SEA:n normaali pääsymaksu (3,5 euroa + kantakortti 4 e). Nuori Voima -lehden 1/05 teemana on ”Leikkaus”. Lehti toimii tapahtuman käsiohjelmana, ja tapahtuman aikana sitä myydään myös elokuvateatteri Orionin aulassa.

Hip

Hei pojat, nyt ollaan voiton puolella, nimittäin TS 1/2005 on huomenna lähdössä painoon eli minä se täällä juon yhtä punaviinilasillista sen kunniaksi että oikoluvut on tehty ja pahin on takana. Sen vuoksi pientä hiljaiseloa täällä-on-ollut. Karrille onnittelut näin jälkikäteen tiedätte-kyllä-mistä ja aurinkoisia Pariisin päiviä.

Friday, April 01, 2005

Mistä johtuu

tämä: kolme vuotta sitten luin Helena Sinervon suomentaman valikoiman Yves Bonnefoyn runoja, eivätkä ne läpäisseet minua, en osannut niitä lukea sillä tavalla että ne olisivat kajahdelleet minussa, tai minä olisin kajahdellut niissä, mutta nyt kun jostain alennusmyynnistä muutama kuukausi sitten ostin valikoiman itselleni ja muutama päivä sitten ryhdyin kirjaa selailemaan, niin jo ensi tavuista ymmärsin, että nämä runot, niin, en tiedä mitä ne tekevät, en haluaisi sanoa että puhuttelevat, koska kyse ei ole mistään samaistumisesta, ehkä pikemminkin tuntuu siltä kuin joku kaataisi valtavan ison saavillisen vettä niskaan, tai kuin jokin näkymätön läväyttäisi siipiään hidastetusti niin että sekunti vavahtaa. Eikä kyse ole hurmiosta, vaikka kuulostaakin siltä, koska hurmio on sokeutta, ja minun kokemukseni on hidasta näkemistä.

Jotain proosallisempaa tähän lopuksi ettei mene liian tunnekylläiseksi. Jotain proosallisempaa. Huomenna Turkuun, yhdistyksen hallituksen kokoukseen, siis töihin. Vähissä rahoissa, hyvin vähissä rahoissa - pitäisi keksiä lisää töitä, vaikka entistenkin kanssa ajan kyllä saa kulumaan.

Robert Creeleyn muistoksi on Tuli&Savu Netissä hänelle nekrologi-sivut; ehkäpä paikallaan olisi muistuttaa, että Creeleyn lyhyitä runoja on luettavissa myös Tuli&Savun numerossa 3/2004, joista tässä yksi, Aki Salmelan suomennoksena:




Kaiku

Särkynyt sydän, sinä
ajaton ihme.

Miten pieni
olinpaikka.

Uskollinen, uskollinen
elämälle, elämälle.





.