Monday, November 20, 2006

Päätoimittajaa haetaan

Runouslehti Tuli&Savu hakee uutta päätoimittajaa. Lue hakemus täältä.

Minä jäin lehden teosta pois monen vuoden uurastuksen jälkeen elokuussa. Työtä jatkanut Teemu Manninen on nyttemmin saanut työtarjouksen, josta ei mene kieltäytymän, ja hänkin lähtee toimituksesta. Tarjolla olisi siis niin kutsuttu "näköalapaikka", johon kylläkin vaaditaan näkemystä ja näköaloja myös omasta takaa. Voin suositella. Ne jotka ikinä ovat tehneet kirjallisuuslehteä, tietävät miten parasta työ on, ja miten pahinta. Työtä kaikille kuudelle kädelle nimittäin riittää, mutta samalla myös sellaista ravintoa, ettei paremmasta väliä.

Wednesday, November 15, 2006

Aftonbladetin Jan Arnald ei voi olla hehkuttamatta meidän suOmEI-antologiaa ja Calle Diekerin et alin Swinging with Neighbours -kirjaa&elokuvasarjaa! Info via Leevi.

Monday, November 13, 2006

A demain Kohisee

Kirjallisuusklubi KOHINA tiistaina 14.11.2006 klo 19.00 alkaen, bar Kuudes linja, Helsinki (Hämeentie 13, sisäänkäynti pihan puolelta: Kaikukatu 4). Olli Sinivaara lukee musiikin säestämänä Sonetteja natsien marakatille, Eino Santanen ja Sanna Karlström esittävät Marko Niemen digitaalisen työn, jossa demokratian kriisistä puhkeaa runous, äänirunoyhtye Linnunlaulupuu ääntelehtii Roo Ketvelin runoja ja Approx. sounds sotkee koneilla. Tilaisuudessa Maria Dunckerin videotaidetta sekä runo-dj Haha Aussi sekä dj Nuori Einstein. Tenhola soittaa ja laulaa.

Tuesday, October 31, 2006

Runoviikko viikon päästä

Varsinais-Suomen Runoviikko 2006 lähtee käyntiin viikon päästä maanantaina.
Ohjelma löytyy täältä.

Hoksaa myös perinteinen Turun runoseminaari 17.11 aiheenaan Lyriikan kritiikki.
Klo 10-12
Esitelmät. Jukka Koskelainen: Runokritiikki runoilijan kokemana, Juha Siro: Runokritiikki kriitikon näkökulmasta. Ls 1, yliopiston päärakennus, Turun yliopisto.
Klo 13-15
Alustukset ja keskustelu. Siru Kainulainen: Kriitikon kontekstit. Eino Santanen: Runouden kokeellisuus ja kritiikki. Outi Oja: Runokritiikki ja sähköinen media. Porthan-sali, Maaherran makasiini, Turun yliopisto.
Järjestäjät: SARV ja Turun yliopiston kotimainen kirjallisuus.

Sunday, October 29, 2006

For those precious ears

You can now listen to my poem "Omakuva 1" read by Mark Young at Nokturno´s new series "In Another´s Voice". I really like the concept of the series - it´s just one of the good things happening in Nokturno nowadays. Marko is doing a great job:-)!

Thursday, October 26, 2006

Kulttuurilehtituen puolesta

Erkki Tuomioja puhuu kulttuurilehtituen (mm.) leikkaamista vastaan nettisivuillaan. Hyvä, hyvä. Toivottavasti painava sana auttaisi. Via Yle.

Wednesday, October 25, 2006

Hesarin kirja-arvostelut nettiin

Hesari on tehnyt hyvän teon, ja avannut kaikille avoimen kirjallisuuden verkkosivuston, jossa julkaistaan itse lehdessä julkaistut kirja-arviot - ajanmittaan kaikki 1990-luvulta alkaen. Nyt kun saisimme vain tuon meidän Tuli&Savu Netin Arvostelut-osion toimimaan jouhevammin, vaikuttaisi tilanne arvostelujen saavutettavuuden suhteen aika hyvältä. On hyvä, että arvosteluja on luettavissa netissä - niitten pohjalta on luontevaa jatkaa keskustelua kyseisestä kirjasta - ja parhainta on nimenomaan se, että samasta kirjasta on saatavilla monen eri tahon julkaisemat tekstit.

Tuesday, October 24, 2006

Tap ah tu mia

Nuo Helsingin kirjamessuthan räjäyttävät ihmisten tajunnan taas torstaista alkaen, mutta sitä voisi viikonloppuna olla myös toisaalla, kuten Göteborgs Poesifestivaaleilla, jotka fyller 25 vuotta. Mutta huomenna keskiviikkona kannattaa kuitenkin olla Helsingin Villa Kivessä, siellä kun on mahdollista tutustua ja nähdä kaksi osaa Carl Diekerin ja Aase Bergin jättihankkeesta Swinging with Neighbours. Calle on ollut samalla asialla mitä me Nihilissä/Tuli&Savussa viime aikoina - rakentamassa siltoja skandinaavisten runoilijoiden välille.

August-ehdokkaista

Ruotsin August-palkinnon tavoittelijat on nimetty, ja hienoa on, että mukana on myös Helsingin TekstiKonstissa viime marraskuussa esiintynyt Jörgen Gassilewski, jonka ehdokkaana olevasta kirjasta Göteborgshändelserna saimme kuulla otteen Tukholmassa "Finnish Poetry Now" -runolubilla syyskuussa. Toista valittujen joukossa olevaa runokokoelmaa, Göran Sonnevin Oceanenia, ollaan jo suomentamassa (työhön on käynyt Jyrki Kiiskinen). Sen perusteella, mitä kuulimme Gassilewskin teoksesta Tukholmassa, olisin mieltä että Göteborgshändelsernaa olisi myös hyvä saada pikaisesti suomeksi... Hyvä syy voisi olla myös se, että Dagens Nyheterin kriitikko Jonas Thente nimeää Gassilewskin suosikikseen: "Av de nominerade tycker jag att Jörgen Gassilewskis "Göteborgshändelserna" är den mest intressanta. Den försöker sig på något så ambitiöst och kontroversiellt som att sammanfoga samtidspolitik, dokumentär och formellt nyskapande i ett enda paket."

Monday, October 09, 2006

Friday, October 06, 2006

Nihil interit, omnia mutantur

"KAIKKI MUUTTUU, MIKÄÄN EI HÄVIÄ
Kutsu Nihil Interit ry:n hallituksen avoimeen kokoukseen maanantaina 9.10.klo 19:45 alkaen Helsingin keskustassa sijaitsevaan ravintola Kappeliin.
Tervetuloa kaikki, jotka ovat kiinnostuneet mahdollisesta työstä Suomen johtavan runouslehden Tuli&Savun parissa.
Tervetuloa kaikki, joilla on ideoita ja näkemystä siitä, millainen runoyhdistys Nihil Interit ry:n tuleva toimikausi vuonna 2007 voisi olla."

Tällainen kutsu on lähtenyt. Nihil on vuodesta 1993 ollut monen runouden kentällä toimivan ensimmäinen väylä päästä tekemään "jotain" muitten sellaisten kanssa, jotka myöskin haluavat tehdä runouden parissa "jotain":-). Itse tulin yhdistyksen toimintaan mukaan 1999-2000, jolloin Tommi Parkon innoittamana ryhdyimme yhdessä Esa Mäkisen kanssa järjestämään runoklubeja Helsingissä; keväällä 2001 nuo runoklubit muuntuivat Meteli-runoklubeiksi taannoisessa Meteori-kirjakahvilassa, mukaantullen myös muita alan toimijoita, kuten ERK. Siitä sitten päädyin ja pääsin Tulen toimitussihteeriksi ja päätoimittaja Leevin työpariksi keväällä 2002, ja kesästä 2003 eteenpäin viime vuosien konseptimuutoksen toteuttajaksi.

Lehdelle ja yhdistykselle on tyypillistä ja nimensä puolesta välttämätöntä hankkia tietyin väliajoin uutta puuta poltettavaksi, uusia ihmisiä toteuttamaan pieniä ja suuria metamorfooseja. Nyt vaikuttaisi olevan taas sellainen aika käsillä. Muutoksen tekijöille, uusille ihmisille, jotka haluaisivat meritoitua ja päästä "sisään" runouden kentälle, olisi nyt avautumassa paikkoja.

Haemme siis enemmän väkeä - uusi kasvoja - ja uusia ideoita, joita toteuttaa yhdistyksen tarjoaman yhteisön kautta ja avulla. Kaikki vapaaehtoistyöstä runouden parissa kiinnostuneet, tulkaa sanomaan päivää, keskustelemaan tai vain kuuntelemaan, ensi maanantaina 9.10 klo 19.45 hujakoilla, Kappeliin kahvilan puolelle.

terveisin,
Nihil Interitin hallitus
Vilja-Tuulia Huotarinen
Leevi Lehto
Marko Niemi
Ville-Juhani Sutinen
Teemu Manninen
Miia Toivio

Tuesday, October 03, 2006

Svensk dikt (och mera av Svensk dikt)

Lars Mikael Raattamaan uusin uutuus on ulkona, uutisissa udeltuna. Huomiolle pantavaa on se, että kirjan hauskuus ei ole este sen ylistämiselle eikä vedä mattoa teoksen painavuuden alta; ja toiseksi, jonkun toisen runon, tai tässä tapauksessa, kokonaisen toisen runoantologian uudelleenkirjoittamista erilaisia metodeja hyväksi käyttäen, ei heti tehdä vaarattomaksi leimaamalla se kokeellisen kirjoittamisen tai demoamisen piiriin. Miksi tuntuu siltä, että lännen maassa runon kirjoittamisen rajat lienevät laveammat kuin täällä idässä?

Päivitys: Mera av Svensk dikt. Runoilija-kriitikko Malte Perssonin Errata-blogin kautta huomasin, että Raattamaan kirja ja sen vastaanotto on herättänyt keskustelua monella taholla. Johan Lundbergin vahvatunteinen arvostelu Svenska Dagbladetissa on yhdessä päässä vastaanottoa, päinvastaisessa kuin alunperin uutisoimani Åsa Beckmanin DN-arvostelu. Hieno juttu, että runokokoelma herättää ihmiset ja kirvoittaa keskustelemaan!

Friday, September 22, 2006

Kulttuurilehtitukipotti vaarassa

Hallitus aikoo leikata kulttuurilehtien tukea 15% prosentilla.
Tämä on se vahvasti huolestettuva uutinen, johon tulisi pyrkiä NYT vaikuttamaan. Luvuissa pudotus tarkoittaisi 121 000 euroa, 800 000:sta 679 000 euroon. Hesari uutisoi tänään väärin, että kyse olisi mielipidelehtituesta - nimitys on vanha, kyse on kulttuurilehtituesta. Masentaa. Se, että en oikeasti tiedä, miten asiaan voisi vaikuttaa. Onko tuen leikkaamisen estämiselle mitään tehtävissä? Kun on vuodesta 2002 saanut rimpuilla rahan kanssa ja miettiä, miten tehdä hyvää lehteä, ja kun on onnistunut - tai siis - kun OLLAAN onnistuttu nostamaan lehden profiilia, keksitty keinoja miten panostaa ulkoasuun, saatu tilauskanta nousuun, onnistuttu kaapimaan rahaa niin että voidaan maksaa edes vähän enemmän lehden toimittajille vaikka vielä ollaan kaukana edes osa-aikatyöstä, mitä lehden toimittaminen käytännössä on, ja vielä pieniä palkkioita myös joillekin kirjoittajille, niin tässä sitten palkka - en voi tulkita tätä muutoin kuin että kulttuurilehdille ja niiden edestä tehdylle vapaaehtoistyölle ei anneta arvoa ja että lehtien ongelmia ei oteta todesta. Onko kyse siitä, ettei lopulta ymmärretä, miten tärkeitä ajattelun ja keskustelun foorumeita esim. kirjallisuuslehdet ovat? Pidetäänkö kulttuurilehtien tekemistä vain puuhasteluna, kivana harrastuksena - miksi pitkäjänteinen sitoutuminen kulttuurilehtikentän tukemiseen ei ole se ilmiselvä vaihtoehto, minkä sen pitäisi olla? Kun mietin vaikka miten keskeinen lehti Tuli&Savu on tässä runousyhteisössä (ja lehden tuki on muuten juuri kahden viime vuoden aikana noussut, samaan aikaan kuin yhteistä pottiakin on ymmärtääkseni nostettu) - ja miten merkittävästi kaikki kirjallisuuslehdet täydentävät ja monipuolistavat ja vievät pidemmälle sekä ylläpitävät sitä keskustelua, mitä kirjallisuudesta käydään - mihin päivälehdistön kyvyt ja palstatilat eivät yksinkertaisesti millään tavalla riitä, päinvastoin. Omasta näkökulmastani tärkeimmät kirjallisuuden keskustelut ja päänavaukset käydään nimenomaan pienlehdissä, valtalehdistö seuraa enimmäkseen perässä - sillä asiantuntijat kirjoittavat pienlehdissä. Kirjallisuuslehdissä esimerkiksi on kansan parhaat voimat käytössä, parhaat kirjoittajat, mielenkiintoisimmat näkökulmat. Miten tällaisen ruohonjuuritasontyön arvon voisi selittää virkamiehelle, joka ei ole kulttuurilehteä nähnytkään saatikka sitten itse työskennellyt jossain niistä yhteisöistä, jotka vapaaehtoistyöllään lehtien julkaisemisen tekevät mahdolliseksi? Miksi kirjoittamista, lukemista ja keskustelemista mahdollisimman monen lehden sivuilla ei katsota luotettavan ja pitkäjänteisen tuen arvoiseksi?

tv. K-Arpo:-=)

Tuesday, September 19, 2006

Hemma borta men bästa bra

Tillbaka och levande:-)
Se här, här, här, och här.
Också Turun Sanomat och Kultakuume på YleRadio1 (13.9) har noterat vårt projekt.
En hemskt stor tack till alla medverkande!

Thursday, September 07, 2006

Onnea Marko!

Marko on julkaissut esikoisrunokokoelmansa nurousoppi, kustantajana Jukka-Pekka Kervisen Ankkuri. ISO KÄSI Markon esikoisnuroille, kaikki mukaan! Lämpimät onnittelut täältä kaksisilmäisiltä kulmilta!

Finnish Poetry Now!

Olen ensi maanantaista lähtien Tukholmassa, jossa keriytyy auki viime marraskuun TekstiKonst-TextTaide -tapahtumasta alkunsa(jatkonsa) saanut yhteistyöprojekti, jonka parissa olemme talvenkeväänkesän pakertaneet - ja meitä on ollut monta pientä solua, yksistään kääntäjiä toistakymmentä. Olen hyvin iloinen kaikista niistä ihmisistä, joihin olen saanut tämän myötä tutustua ja kanssa työskennellä - especially The Gang of Four:-)!. Olen saanut aivan uudenlaisen tunteen yhteisöstä yli rajojen, ja parasta on, että keskustelu on vasta aluillaan, nyt kun olemme saaneet runouttamme käännetyksi. Seuraava askel olisi luontevasti tehdä sama toisin päin... ja sitäkin odotan innolla.

Finnish Poetry Now! Den 15-16 september presenterar OEI tillsammans med den finska poesitidskriften Tuli&Savu (i samarbete med galleri Huuto) arrangemanget Finnish Poetry Now! Fredagen den 15 september kl 20 läser Leevi Lehto och J O Mallander på Café Edenborg, Stora Nygatan 35 (Gamla stan). Lördagen den 16 september kl 15–22 läser 31 finska, finladssvenska och svenska poeter på Ugglan, Närkesgatan 6 (vid Nytorget). Kl. 22-01 fest och spelning av Jean-Louis Huhta på Ugglan. Fri entré Medverkande: Anna Hallberg Cia Rinne Eino Santanen Fredrik Hertzberg Fredrik Nyberg Heidi von Wright Helena Eriksson Henriikka Tavi Ida Börjel J O Mallander Janne Nummela Johan Jönson Johannes Heldén Juhana Vähänen Jukka-Pekka Kervinen Jörgen Gassilewski Kajsa Sundin Karl Larsson Lars Mikael Raattamaa Leevi Lehto Mara Lee Marina Ciglar Marko Niemi Martin Högström Miia Toivio Reetta Niemelä Silja Järventausta Teemu Manninen Tuomas Timonen Ulf Karl Olov Nilsson Ulrika Nielsen Ville-Juhani Sutinen Arrangemanget är också en release för det nya specialnumret om samtida finsk poesi och textkonst av tidskriften OEI – suOmEI. Välkomna!

Tuesday, September 05, 2006

I L O K U U L L A

Minulla oli eilen ilo kuulla, ja juuri näin, _ilo_kuulla_ Christian Bökin äänirunoesitys Café Engelin sisäpihalla. Bök on häkellyttävän hyvä, todellinen virtuoosi kielen ja äänen käyttäjänä. Sanallinen sepustus hänen lumoavasta esityksestään ei ole mahdollinen - täytyy kuulla itse. Ja enpä todellakaan voi kuin harmitella sitä, että _Bök_ ei esiintynyt tänä vuonna Huvila-teltan Elävien runoilijoiden illassa, sillä nimenomaan _hänen_ olisi pitänyt ja pitäisi esiintyä Huvila-teltassa, niin poikkeuksellinen "kokeellinen" runoilija Bök nimittäin on, että hänen teoksiinsa on Suurenkin Yleisön mahdollista pinnistelemättä päästä mukaan ja todella nauttia, eikä vain esittää nauttivansa "runouden" kuuntelemisesta. Mattimyöhäiset tai ne joilla ei ollut mahdollisuutta kuulla Bökiä Kuopiossa tai Helsingissä, katsokaa tämän illan tv2:sen Ajankohtaisen kakkosen juttu Kuopiosta. Ja vaikka paikanpäällä kuultua ei voita mikään, kannattaa silti seurata Tuli&Savu Nettiä tai Nokturnoa, luulisin että joitain äänitteitä vierailusta on tulossa sinne kuunneltavaksi.

Interesting, but not literature - a call for submissions

Vancouverilainen The Kootenay School of Writing hakee W-julkaisuaan varten "paraliterary" tai "nonliterary" määritelmien alle sopivia tekstejä (tai muita sellaisia). Ohjeistava lista, miten mainitut käsitteet voidaan mm. ymmärtää, on inspiroiva:

1. informational texts (surveys; polls; maps; statistical charts; chronologies; diagrams;
2. conspiracy theories; research results)
3. notational projects (diaries; ongoing notes; classroom notes; records; lists; inventories;
4. specialised glossaries and lexicons)
5. annotational projects (annotations of other texts)
6. pseudo theory; pseudo poetics, pseudo philosophy; pseudo theology; pseudo manifestos; pseudo research
7. amateur science and pseudo sciences (investigations into: linguistics; etymology; astrology; astronomy; biology; 'pataphysics or "pataphysics)
8. occult writings (automatic writing; ouija board transcriptions; transcriptions of divinations; predictions; tarot readings of persons or texts)
9. found texts and found text-objects (scans or transcripts of interesting documents; posters; ephemera; ads; letters; notes; signs; report cards)
10. collections of texts (blurbs; phone messages; subject lines; typos in famous works)
11. interviews from interesting social contexts (faked or real; raw transcriptions of speech)
12. documentary writings and mockumentary writings
13. alphabetic projects (new alphabets; spelling reforms; codes; encryptions, stereograms)
14. scriptural projects (i.e., investigations of how scriptural systems and technologies interact with writing)
15. excerpts from artists' book projects (incl text-based photographic projects; photos of book sculptures)
16. photos/snapshots with significant textual content/context
17. conceptual writing; text-based conceptual works
18. uncreative writing
19. text-based visual art
20. outsider writings
21. graphic musical scores
22. certain cut-ups, aleatoric and erasure writings
23. certain visual/concrete poetry
24. certain flarf
25. certain song lyrics (if appreciable as "outsider" texts)

Via CB:n Web Log.

Wednesday, August 30, 2006

Kanadalainen runoilija Christian Bök Suomessa ja Kuopiossa

Tiedote Julkaisuvapaa heti
Kanadalainen runoilija Christian Bök vierailee Suomessa

Tunnettu kanadalainen äänirunoilija Christian Bök vierailee Suomessa 30. elokuuta - 5. syyskuuta ja esiintyy Kuopiossa ja Helsingissä.

Bök osallistuu Kuopiossa lauantaina 2. syyskuuta järjestettävään Äänirunouden seminaariin (klo 13-16, Kuopion kaupunginkirjaston kokoussali). Seminaari on osa KirjaKantti -kirjallisuustapahtumaa ja se on järjestetty yhteistyössä Kuopion kesäyliopiston ja Nihil Interitin kanssa. Seminaarin puheenjohtajana on runoilija Leevi Lehto ja muina alustajina runoilija, päätoimittaja Teemu Manninen ja tutkija Sakari Katajamäki.

Lisäksi Bök esiintyy Kuopiossa lauantai-iltana klo 20 ravintola Burts tea & coffeessa alkavassa Äääniklubi-tapahtumassa sekä Helsingissä maanantaina 4. syyskuuta alkaen klo 19 Cafe Engelissä, Aleksanterinkatu 26, luentatilaisuudessa jonka järjestäjä on Nihil Interit.

Lisätietoja Leevi Lehto leevilehto@yahoo.com

Friday, August 18, 2006

Myöhä mutta kuitenkin

Ettei unohdu, niin muutamia enkuksi omakääntyneitä runojani ilmestyi tässä muutamia viikkoja sitten Mark Youngin toimittamassa Otoliths-lehden numerossa kaksi.

Wednesday, August 16, 2006

Puffi: Helsingin PoetiikkaKonferenssi 2006 ensi viikon tiistaina 22.8

Nästa vecka på tisdagen ska jag vara här:

Helsingin Poetiikkakonferenssi kokoontuu tänä vuonna tiistaina 22. elokuuta klo 10-16.30, viimevuotiseen tapaan Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisalissa (Mannerheimintie 5, Helsinki).

Konferenssin teema on "Perinne ja uudistuminen": Mitä perinne on? Mistä "vallitseva perinne" määräytyy? Miksi sitä haastetaan? Oma ja vieras perinne? Mikä on perinteen merkitys juuri nyt kirjoittaville? Onko uusi runous uutta?

Poetiikkakonferenssi tutkii näitä kysymyksiä kahdessa istunnossa. Aamupäivän pääalustuksen pitää Ruotsin 1960-luvun konkreettisesta runoudesta väitellyt tri Jesper Olsson. Iltapäivä rakentuu Sakari Katajamäen ja Johanna Pentikäisen toimittaman esseeantologian Runosta runoon (WSOY 2004) ympärille. Sen kohokohtia on Paavo Haavikon Kaksikymmentä ja yksi -teoksen (1974) arviointi mm. Anselm Hollon tulossa olevan englanninnoksen valossa.

Konferenssissa alustavat ja käyttävät valmisteltuja puheenvuoroja Rachel Blau Du Plessis (USA), Fredrik Herztberg, Anselm Hollo (USA), Sakari Katajamäki, Jukka Koskelainen, Leevi Lehto, Piritta Maavuori, Teemu Manninen, Jesper Olsson (Ruotsi), Johanna Pentikäinen, Miia Toivio, Jarkko Tontti, Tere Vadén ja Caj Westerberg. Aamupäivän puheenjohtaja on Anna Hollsten ja iltapäivän kokonaisuuden vetää Risto Niemi-Pynttäri.

Konferenssin järjestäjät ovat Runoyhdistys Nihil Interit, kulttuuri- ja kirjallisuuslehdet niin&näin, Nuori Voima ja Tuli&Savu, Helsingin Yliopiston yleisen ja kotimaisen kirjallisuuden oppiaineet, Kirjallisuudentutkijain Seura ja Tutkijaliitto. Konferenssi on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaan sisältyvää Runokuu-kokonaisuutta.

Helsingin Poetiikkakonferenssin ohjelma kokonaisuudessaan Tuli&Savu Netissä:
http://tuli-savu.nihil.fi/sivu.asp?c=359&p=85,271,359

Thursday, August 03, 2006

Loma maalla jatkuu eikä mitään kiirettä takaisin kaupunkiin ole. Ensi viikolle ja Oriveden Uuden runon päiville tosin on valmistumassa puhunta aiheesta "mikä ihmeen längwitz-runous". Aihetta minulle ehdotettiin, mutta voin yhtyä ihmettelyyn - erityisesti siihen, että voiko käsitettä lainkaan soveltaa käytettäväksi suomalaisen runouden kontekstissa, vai pitäisikö language-runoudella viitata yksinomaan pohjoisamerikkalaisessa runoudessa 70-luvulla tapahtuneeseen käänteeseen, jossa luonnollisesta, alitajuisesta ja automaattisesta itseilmaisusta pyritään kohti tietoisuutta runon kirjoittamisen retoriikasta, siitä että runo on aina luonnos, tehty, artefakti? Nämä ajatuspolut varmasti ovat innostaneet monia suomalaisia kirjoittajia, mutta käyttäisin varovaisesti language-leimaa - sitä on niin helppo käyttää postmodernin tavoin tarkoittamaan ties mitä - yleensä jotain hieman epäilyttävää (?). Vai mitä ajatuksia teissä herää, jos joku sanoo jostakin runosta, että se on kielirunoutta? Mitä (ihmettä?) sillä suomalaisessa kontekstissa tarkoitetaan? Millaisen käsiteverkoston osa se on, millaisia arvoja siihen liittyy?

Thursday, July 13, 2006

Lib Lib Libanon ja muuta

Olen ollut jonkin aikaa kiinnostunut Libanonista - näin joskus viime vuonna dokumentin jostain menneen ajan kuuluisasta libanonilaisesta naislaulajasta, Baalbekin musiikkijuhlista ja Beirutin rantabulevardeista ja niinpä Libanonista tuli Viipurin tapainen ihmeellinen paikka, joka mahdollistaa "asioitten" kuvittelun. Menetetyn paratiisin idea kytkeytyy päälle? No, kuiteskin. Enpä nyt jaksa soimata itseäni nostalgiasta. Että olisi jotain muutakin uutisoitavaa kuin "sitä tavallista", tässä linkki sivuille Artworks, writings and references in Lebanon, josta löytyy esseitä, taideteoksia, otteita kirjoista, runoja, sellaisten kirjojen esittelyjä, joihin tekisi mieli tutustua.

Löysin myös nämä arabialaista kirjallisuutta julkaisevat lehtilinkit tässä selaillessani: Kaliforniasta käsin toimitettava Al Jadid Magazine ja britti Banibal, ja Jacketin haastattelussa lib-ranskalainen runoilija Vénus Khoury-Ghata.

Wednesday, June 28, 2006

Kesäparatiisiparantolamme Tahvolan juhannusyötä. Posted by Picasa
Siitä tietää, että on blogikirjoittamisessaan tien päässä, kun päällimmäisenä kirjoittamisen aiheena on mielessä metabloggausvalitus siitä, miten järjetöntä on pitää julkista päiväkirjaa, kun ei näe mitä mieltä on siinä, että tekee tyhjänpäiväisiä päivityksiä kykenemättömänä kirjoittamaan julkisesti vapaamuotoista tekstiä tärkeistä ajatuksista - jotka kirjataan ylös siihen paperiseen päiväkirjaan, jota kukaan muu ei (onneksi) voi lukea. Omalla nimellä kirjoittaminen ei tässä pulmassa auta. Pitäisi keksiä jokin toinen formaatti miten jatkaa nettikirjoittamista, vaikka miksi sitä nyt sitten edes pitäisi jatkaa, kun tämä ei minulle tunnu sopivan. Tänne kirjoittaminen ei ole minusta ollut enää pitkään aikaan kiinnostavaa. En jaksa lukea muittenkaan päiväkirjoitusta - ylipäänsä netissä lukemisessa keskittymiskykyni on todella kehno ja harvoin jaksan vähänkään pidempää tekstiä paria kappaletta pidemmälle, ja siitä tulee ärsyyntynyt olo, kuin joku härnäisi.

Tai niin. Kävin selailemassa vanhojen blogikuukausien merkintöjä. Joskus tämä on onnistunut paremmin, mutta viime kuukausina olen jostain syystä ollut tavallista umpimielisempi. Jos olisi mahdollista, pitäisi muuttaa ulkomaille muutamaksi kuukaudeksi, vaikka ihmemaa-amerikkaan, harjoittamaan itsestään puhumisen taitoa.

Thursday, June 22, 2006

Leppoisaa juhannusta!

Monday, June 19, 2006

Nais-marttyyrin kehuskelua

Ghana voitti lauantaina. Jos Ghana voittaa koko kisat, niin meidän perhe voittaa rahaa: saatiin nimittäin lahjaksi kovettu vetolappu. Tämä viesti siis lopputulos siitä, että avopuolisen syntymäpäiväjuhlat oli meillä lauantaina, talo täynnä pelkkää mies-energiaa ja minä siinä sitten taiteilemassa ja taiten katsomassa muitten mukana illan ekaa matsia. Olen jo kolmena vuonna lahjonut puolisoni kestitsemällä miesporukan, joka puhuu koko illan urheilusta ja kuuntelee nuoruutensa hevimusiikkia = Rainbow:ta. Olen mitalini ansainnut:-) Täten on osuuteni yleisestä velvollisuudesta kirjoittaa jotain mömmöm-kisoista hoidettu - ellei Ghana...

Monday, June 12, 2006

Miten tietää - ja olla tietämättä?

Jouni Tossavainen kirjoittaa Uusistä äänistä ja runoantologioista täällä. Mistäpä minä kirjoittaisin. Voisin lyhykäisesti kertoa viikonlopun oivalluksen: jos haluaa kirjoittaa hyviä runoja, ei saa pyrkiä hyväksi kirjoittajaksi. Hyvin kirjoittaminen ei riitä; runoista jää puuttumaan "se jokin". Pitkään pyrin poispäin sattumanvaraisesta, sokeasta kirjoittamisesta, koska minua ärsytti se, että niin iso osa kirjoittamisen prosessista ei ollut hallinnassani. Halusin tietää, mitä teen, koska ajattelin, että se on taitoa. Mutta jos kirjoitan siitä lähtökohdasta, että tiedän, syntyvät runot kuolleina. Toisaalta, jotain tietämistä hyvään kirjoittamiseen täytyy sisältyä. Miten siis tietää ja olla tietämättä? Olenkin vasta nyt todella ymmärtänyt, miksi on kehitettävä koko ajan uusia kirjoittamisen metodeja, löydettävä kiertoteitä itsen ympäri ja ohi, huijattava oikea käsi katsomaan jonnekin muualle sillä aikaa kun vasen tekee jotain ihan muuta. Minun onkin mietittävä uudelleen, määriteltävä uudelleen, mentävä toisella tavalla sisään sanaan #taito# #tekhne#. Mitä on TAITO. Mitä osaa #taidokas# kirjoittaja? En ole ymmärtänyt todella miettiä tätä sanaa aiemmin, nyt tajuan miten keskeistä sen pohtiminen on.

Friday, June 02, 2006

Kuopion KirjaKantissa kajahtelee syyskuun alussa äänirunous - ja vieraat ovat makeat: Christian Bök! joka on varmasti tunnetuin palkitusta teoksestaan Eunoia. Mahtava juttu saada vieraaksi yksi kuuluisimmista ellei maan kuuluisin äänirunoilija!

Monday, May 29, 2006

Ihailijan käyttö ohjeet

Tuli&Savussakin esitellyn Cia Rinteen käsitteellisen runouden Zaroum-kokoelmaan voi nyt tutustua Nokturnossa. Tutustu myös näihin ohjeisiin, jotka tekevät näkyväksi kielessä lipuvan lipovan poeettisuuden:

1. Ei koskaa liite näppi, kynä, eli jokin toinen muistuttaa alusta loppuun junailija jahka ihailija on jatkuva.
2. Epäyhtenäinen ihailija jahka ehdottaa polveutua ainoa asema jotta toinen.
3. Epäyhtenäinen ihailija jahka eliminoiva kaarti ajaksi aivan.
4. Olla totta kai ihailija on sijaita jssak model after laakea ja kilpa-ajohevoset kalvo jahka käyttävä jotta kaihtaa kaataa.
5. Ajaa ei apu ihailija kotona akkuna. Sadella toukokuu aiheuttaa sähkö- arpapeli.
6. Lopettaa aeembly-lta ihailija aiemmin heilahdus model after ihailija.
7. Ajoa ei erota ihailija jatkuva vailla silmälläpitoa.

Tuesday, May 23, 2006

Manner aina uutinen

Turun Sanomissa on Taina Ratian juttu Eeva-Liisa Mannerista, Manner-seuran tapahtumasta Tampereella, ja Tuula Hökän toimittamista Mannerin kirjeistä!

Tuesday, May 16, 2006

Kotkan poikii kattomaan

Olen tänään illalla Kotkassa, ravintola Albertissa Kotkankadulla lukemassa runoja klo 19 alkavassa runoillassa. Minun lisäkseni tekstejään lukee Olli Sinivaara, vanha T&S konkari:-)

En ole koskaan ollut Kotkassa, siksipä on hauska mennä.

Ps. Tuli&Savua 1/2006 on muuten kohdannut painossa tapaturma, jota tässä selvitellään. Lehti ilmestyy silti vielä toukokuun aikana - toivottavasti jaksatte odottaa! Laitoin sisällysluettelon ja pääkirjoituksen jo Tuli&Savu Nettiin.

Wednesday, May 10, 2006

Krj j Rs

Selvittiin Kirjasta ja ruusustakin sitten Nihilin uuden, juuri tänään nimetyn Marketin Directorin huippusalaisen strategian avulla:-) josta ei sitten sen enempää voikaan kertoa. No joop. Tommin kustantama ja yhdistyksen julkaisema italialaisen nykyrunouden antologia 1960-2000, suururakka jonka Hannimari Heino on toimittanut ja isoksi osaksi myös kääntänyt, ilmestyi eilen ja tänään - ja näyttää sekä hyvältä että kiinnostavalta. Matleena Saarninkin kirjalle antama graafinen ilme on todella onnistunut, sellainen että tekee mieli lukea.

Monday, May 08, 2006

Hyvä Kumina

Olin eilen esiintymässä runoa ja musiikkia tarjoilevan Kuminan klubilla Tehdasteatterissa, Turussa, ja haluankin nyt kannustaa ihmisiä tutustumaan Kuminaan, kun se ensi vuoden toukokuussa taas näkee päivänvalon. Olin monesta asiasta ilahtunut: ensinnäkin tila oli rosoisen tunnelmallinen, viileä keidas helteen keskellä; tarjoilu pelasi - saatiin jätskiä ja kukkia; ja kaiken lisäksi esitykset olivat monipuolisia ja kiinnostavia kaikki. Kuulin ensimmäistä kertaa Helena Sinervon esiintyvän, ja hänhän lukee hyvin, runoja jotka myös soveltuvat hyvin luettaviksi.

Toinen vaikutuksen tehnyt ällistyttävän energinen ja vahva esitys nähtiin Puhti-duolta, jonka kansanmusiikin, tanssin ja draamapalojen yhdistelmästä ei oikein voi sanoa muuta kuin että se täytyy nähdä itse. Puhtin keikkakalenteri ja muutakin löytyy täältä. Lauantaina Kuminan lavalla olisi muuten ollut Annukka Peura, joka on kirjoittanut yhden suosikkirunokokelmistani, Erotuksen. Kuminan esittelysivuilla on maininta, että Peuralta olisi kolmas runokirja valmistumassa. Hienoa! Jään innolla odottamaan.

Ps. Tiistain Hesari kertoo, että Puhti-duo on tänään Eurooppa-päivänä nähtävissä Perinnearkku-iltamissa ravintola Kirjassa klo 19.

Saturday, May 06, 2006

Prima vista

Oltiin kylässä Tarton ja Tallinnan keväässä. Ohessa muutama kuva: Tapiiri-kirjoittajaryhmän vetämästä runomuotokuvatyöpajasta ja suomalaisten runoilijoiden sekä Erakkond-kirjoittajaryhmän yhteisesiintymisestä. Posted by Picasa
Timo kirjoittamassa runomuotokuvaa Terhistä. Posted by Picasa
Isäntämme Berk Vaher. Erakkond-ryhmästä esiintyivät ainakin Mathura, Kalju Kruusa, Aare Pilv ja Timo Maran - muitten esiintyjien nimet täytyy vielä tarkistaa... Posted by Picasa
Reetta lukemassa. Posted by Picasa
Mina lukemassa. Muut suomalaiset esiintyjät olivat Marko Niemi, Reetta Niemelä, Ville Hytönen & Tero-Tero Klapp, Ville-Juhani Sutinen & Tero-Tero, Pauliina Haasjoki & toinen Tero, Timo Harju ja Linnunlaulupuu (Teemu Manninen, Hermanni Ylitepsa ja Uula Kontio). Posted by Picasa
Timo Maran, Aare Pilv ja Kalju Kruusa, kirjoittajaryhmä Erakkondista, kuuntelevat. Posted by Picasa
Ja lopuksi vielä vähän istuttiin Wildessä ja oltiin iloisia. Posted by Picasa

Tuesday, May 02, 2006

Merta päin

Lähden huomenna muutamaksi päiväksi Tarttoon. En mene yksin, meitä on monta. Osallistumme Prima Vista -kirjallisuusfestivaaliin, me Nihil Interitin, Kapustarinnan ja Savukeitaan runoilijat. Matkatovereina blogistanista ovat ainakin Nurotus, Kesken kaiken, Olo ja muoto, Susi rajoilla, Kapteenin lokikirja ja Hindi filmi on my mind. Mukana myös Reetta Niemelä, Timo Harju ja Salla Pakkala sekä Terhin mukana tuleva auringonsäde Sohvi:-)

Wednesday, April 19, 2006

Paluuta arkeen

On uusi kevät ja elämä jatkuu alkamistaan. Tuli&Savun ykkösnumero 2006 on viittä vaille valmis, kävimme eilen Henriikan kanssa tiedustelureissulla Taikissa. Ihan täksi torstaiksi ei lehti valmistu painokuntoon kuten alunperin oli suunniteltu, mutta sovimme että maanantaina kannamme paketin Art-Printtiin. Perjantai ja lauantai oikoluentaan siis mars.

Kirjallisuusklubi Kohinakin kohinoi eilen illalla ja olin ilahtunut, että yleisöä riitti. Pelkäsin että pääsiäisen jälkeen ihmiset saattaisivat olla vielä kohmeessa.

Ja kerron vielä että Tanssiva karhu -raadissa saatiin eilen keskusteltua vuoden kirjat läpi ja päätettyä Karhu-finalistit, yhteensä 7 runokirjaa. Voittaja valitaan näitten keskuudesta: Kari Aronpuron Gathandu, Agneta Enckellin Innanför/utanför, Hannu Helinin Linnumpi nyt, Heli Laaksosen Sulavoi, Eino Santasen Merihevonen kääntää kylkeään, Johanna Venhon Yhtä juhlaa ja Inga-Britt Wiikin Ett ändligt antal gröna dagar.

Tuesday, April 11, 2006

Hemma bäst?

Tuolla keväässä oltiin ja eilen tultiin takaisin. Jotenkin täällä on, miten sen nyt sanoisi, harmaampaa. Kirjakauppojen runsautta ja kirjavalikoiman laajuutta myös ihmettelin, kadehdin. Kirjojen lisäksi tuliaisina tuotiin sammaleenvihreä pupu, joka ihmeellisesti muni pääsiäismunia heti, kun pääsi Suomeen. Posted by Picasa

Wednesday, March 29, 2006

Uutta ja uutta ja uutta Nokturnossa ja T&S Netissä

Nokturnossa on uusia juttuja - erityisesti pidän Jonimatti Joutsijärven piirtokirjoituksista.

Myös Tuli&Savu Net on taas piristymään päin, josta kiittää saa uutta päätoimittajaa Ville-Juhani Sutista. Uusista päivityksistä erityisesti Pauliina Haasjoen kertomus "Pitäjänkokous" runon synnystä antoi minulle eväitä lukea uusin silmin Haasjoen runoja.

Friday, March 10, 2006


Alice Teichert Posted by Picasa
Charles Bernsteinin web login kautta tuli päädyttyä mm. tänne.

Friday, March 03, 2006

Nypoesin uudet sivut

Paal Bjalke Andersenin vetämä Nypoesi.net on uudistunut, käy kattomas.

Thursday, March 02, 2006

Wednesday, March 01, 2006

Oikeus puhua ilman pelkoa - keskustelu jatkuu

Mitvit kirjoittaa kiitoksenansaitsevasti siitä, mistä tässä on ollut viime päivinä puhe.

Friday, February 24, 2006

Hämmentynyt, pettynyt ja vihainen

Kaltiossa julkaistu sarjakuva löytyy nyt täältä. Kuten on tiedossa, Kaltion päätoimittaja Jussi Vilkuna on päätetty vapauttaa toimestaan (seuraa keskustelua esim. Parnasson sivuilla. Hesarin uutisointia on täällä). Voi herramunjee. En voi pettymykseltäni löytää sanoja. Ville Rannan sarjakuva on asiallinen, huumorin avulla sananvapaus-uskonnonkunnioittaminen -akselia älykkäästi pohtiva teos. Miten tämä voidaan käsittää vaaralliseksi ja jotakuta loukkaavaksi? Millä ajattelukapasiteetilla ovat varustettuja ne ihmiset, jotka päätoimittajan erottamiseen ovat päätyneet? Eivätkö he ymmärrä, että meidän pitää suojella sitä arvoa, ettei tarvitse pelätä suunsa avaamista. Mikä maa, mikä planeetta?

Kaltiota täytyy tukea

Hesari tiedottaa tänään, että Kaltio on joutunut hankaluuksiin julkaistuaan Ville Rannan piirtämän sarjakuvan, jossa naamarilla verhottu profeetta Muhammed (kuten Arne Anka aikoinaan Disneyn ahdistellessa yhdennäköisyydestä!:-)) keskustelee sarjakuvapiirtäjän kanssa.
Kaltion hallituksen puheenjohtaja Harri Kynnös on sanonut Hesarin mukaan näinikään:
"Ehkä olisi ollut viisaampaa, ettei niitä kuvia olisi siellä ollut, eihän yhteiskuntarauhaa ole koskaan hyvä värisyttää. Itselleni uskonto on aina ollut pyhä asia, eikä ole hyvä lähteä ihmisiä loukkaamaan." Tämän lisäksi Kynnös aikoo "keskustella asiasta [sarjakuvan julkaisemisesta] vakavasti päätoimittaja Vilkunan kanssa".

Minusta olisi ollut viisaampaa, jos Kynnös ei olisi päästänyt suustaan yllä olevia lauseita ja paljastanut täten, että pelkää, ja ettei ymmärrä eroa jostain asiasta keskustelemisen ja analysoimisen ja "yhteiskuntarauhan värisyttämisen" ja "loukkaamisen" välillä. Kaltion sarjakuvahan on täysin asiallinen ja tuo esiin eri näkökulmia, keskustelee ja on oivaltava! Hyvä puheenvuoro siis, joka kiteyttää varmasti monen ajatuskulkuja asiasta. Eikä pyri loukkaamaan ketään. Kärkevin ja hauskin! kritiikki, joka sarjakuvasta löytyy, on kohdistettu Suomen päättäjiin, jotka viime viikkoina kiirehtivät pyytämään anteeksi mm. joittenkin pienen piirin kerholaisten nettisivujen puolesta. Olisi niin eri asia, jos kyseessä olisi joku tökerö suttaus, jossa tietoisesti haluttaisiin vetää mahan ja riman alle. Mutta kun ei ole. Ei piirros sinänsä voi olla loukkaava, ellei sillä pyritä loukkaamaan. Ja jumalien tai Jumalan piirtämisestä ylipäänsä, miten mikään mitä ihminen itsestään projisoiden raapustaa paperille voisi millään tavoin loukata Jumalaa, joka on monen uskonnon mukaan käsityskykymme tavoittamattomissa?

Sanomattakin on selvää, että Sammon ja Tapiolan reaktiot ovat käsittämättömiä - eivät halua enää ilmoittaa Kaltiossa. Eikö ihmisillä ole lukutaitoa?

Ehkä tärkeintä tässä keskustelussa olisi huomata, että kaiken keskiössä on tunne nimeltä pelko, jonka Rannan sarjakuva hyvin nostaa esiin. Saanko sanoa, mitä ajattelen, ilman että minun täytyy pelätä että joku tulee ja kommenttilaatikossani haukkuu minut pystyyn? Saanko sanoa, mitä ajattelen, vai erotetaanko minut toimestani? Saanko sanoa, mitä ajattelen, vai heittääkö joku kiven ikkunani läpi? Koputtaako joku oveni takana hetken kuluttua? Olen tottunut siihen, ettei tarvitse pelätä, vaan saa sanoa, mutta nyt on pelko tullut mieleeni, eikä se ole hyvä asia. Pidän häpeällisenä kaikkia niitä tahoja, jotka eivät tue Kaltiota ja oikeutta keskustella vaikeistakin asioista ilman pelkoa.

Thursday, February 23, 2006

Onnitteluja

Ensinnäkin, onnittelut eräälle runoilija Leevi Lehdolle syntymäpäivänään!

Ja sitten lähden valmistautumaan kohti toimituksen kokoustamista. On työn alla tämän vuoden ensimmäinen julkaisu. Uutinen on myös se, että toiseksi päätoimittajaksi on julkaisijayhdistyksen vuosikokouksessa valittu runoilija Teemu Manninen. Teemuakin saa onnitella! On paikallaan myös mainita, että erityisesti Teemun ja Juhanan ansioksi laskettakoon viimeksi ilmestyneen 04/05 pullan sisuksen suunnittelu. Ja jos sitä pullaa haluaa omaksi mussuteltavaksi, kannattaa silleen olla asialla lähiaikoina. Numeroa on jäljellä enää muutamia kymmeniä kappaleita.

Ja kolmanneksi: yhdistyksemme Nihil Interitin hallitus on uudistunut, ja uudeksi puheenjohtajaksemme olemme saaneet runoilija Vilja-Tuulia Huotarisen. Muut jäsenet ovat Leevi Lehto, Teemu Manninen, Marko Niemi, Ville-Juhani Sutinen sekä allekirjoittanut.

Uutisia

Göteborgs Postenista luen runoilija Gennadi Aigin kuolemasta pari päivää sitten tiistaina. En ole edes lukenut hänen runojaan, mutta nythän onkin sitten kaksinkertaisesti syytä!

Saturday, February 18, 2006

Iltaohjelmaa ensi viikolla

Kansainvälinen kirjallisuusilta ti 21.2 kulttuurikeskus Caisassa

Ti 21.2. klo 17-20 Kulttuurikeskus Caisassa vietetään kansainvälistä äidinkielenpäivää kansainvälisen kirjallisuusillan merkeissä. Ohjelmassa on runojen ja tekstien lukemista eri kielillä sekä keskustelua kansainvälisestä kirjallisuudesta internetissä. Vapaa pääsy. Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14. Järjestäjät: Caisa, Elävien runoilijoiden seura, Runoyhdistys Nihil Interit ry ja Kulttuuritarha. http://www.kulttuuri.hel.fi/caisa/

Friday, February 10, 2006

Treelle

Tänään alkaa Tampereen keikka. Illalla MotMotin julkistajaiset Laternassa, huomenna Henki ja elämä -kirjallisuustapahtuma ja siellä yhdistyksen eli lehden julkaisija Nihil Interitin vuosikokous klo 13 ravintola Bella Roman kabinetissa. Yhdistyksen jäsenet tervetuloa!

Pulla on muuten postitettu tilaajille eilen, ja pitäisi olla perillä maanantaina.

Monday, February 06, 2006

Kommentointia

Karri kommentoi Muistikirjassaan lauantaisessa Aamulehdessä ollutta minun, Ville-Juhani Sutisen ja Juha Siron haastattelu-keskustelua runoudesta. En muista millaisessa kontekstissa tuo Siron repliikki blogeista oli, luulisin että se oli enemmän sivulauseessa sanottua. Yleisesti voin huomauttaa, että sanomalehtipaperille on tietenkin painettu erimuotoinen ja -oloinen teksti kuin mitä meidän kolmen hyvin antoisa, monipolvinen ja vivahteikas runouskeskustelumme oli. Kiitos siitä vielä kerran Ville-Juhanille ja Juhalle! Ja myös kokoonkutsuja, toimittaja Johanna Vehkoolle, joka on mielestäni tehnyt hyvää työtä niissä raameissa, mitkä sanomalehtityyli asettaa. Meidän parin tunnin keskustelupläjäyksemme litterointi on ollut varmasti sanotaanko työlästä, kuten myös sopivien katkelmien valinta ja yhteensovittaminen.

Pound sanoi aikoinaan että "poetry is news that stays news", mutta onko runoudesta, ja tarkoitan nimenomaan runoudesta enkä kilpajuoksuista, mahdollista keskustella uutisten kielellä? Mitä runoudessa tapahtuu, mikä on runoudessa uutinen? Kustantamon vaihto tai uuden kokoelman julkaiseminen eivät runouden uutisia ole - keksittekö te, mikä voisi olla uutinen, josta runous itsekin yllättyisi?

Monday, January 30, 2006

Pulla!

Leegio
Tuli & Savu 4/2005

3 Sisällysluettelo
4 Numeron kirjoittajat & toimitusinfo
5 Pääkirjoitus

6-7 W. H. Auden: Kaksi runoa
8-9 Henriikka Tavi: Kaksi runoa
10-11 Gunnar Björling: Universalismi
12-13 Rabbe Enckell: Puhtaasta runoudesta
14-15 Noora Koi: Kaksi runoa
16-17 Kent Johnson: Kaksi runoa
18 Leonel Rugama: Maa on kuun kiertolainen
19-23 Jacques Jouet: Pakosta ja ilman
24-27 Jacques Jouet: Metrorunoja

28-29 Juhana Vähänen: Pauliina Haasjoki: Epäilyttävät puut
30-31 Antti Salminen: Juuli Niemi: Pitkästä ilosta
32-33 Tuulia Toivanen: Risto Oikarinen: Puupuhaltaja
34-35 Keskiaukeama: Michael McClure: 99 teesiä
36-39 Mikko Jakonen: Panu Tuomi: Vaaleanpunainen ilmestyskirja

40-41 Ville Luoma-aho: Kaksi runoa
42-46 Kipunoita: Mark Wallace: Kohti muodon vapaata moninaisuutta
47 Oma runo tähän
48 Jonimatti Joutsijärvi: Runo
50-54 Pinnan alla kytee – julkaisemattomien runoilijoiden haastattelu. Jonimatti Joutsijärvi, Noora Koi, Ville Luoma-aho, Henriikka Tavi, Olli-Pekka Tennilä, Miia Toivio.
55 Olli-Pekka Tennilä: Runo
56-57 Paavo Heinonen: Hajateesejä
58-59 Ara Shirinyan: Asti kylmä sopa – suomettanut Touko Sauhu
60-64 Lehtikatsaus: Jukka Mallinen: Venäläiset kirjallisuus- ja runouslehdet

Tällaista sitkoa taikinaa ollaan siis väännetty ja veivattu viimeisten parin kolmen kuukauden ajan ja tänään vihdoinkin se on aamulla pistetty uuniin. Huokaan, vedän jauhoisella kämmenelläni otsan poikki ja rypistän toisella kädellä läikikästä esiliinaa, keinautan lannetta ja nojaudun toisen jalan varaan. Istahtamiselle ei ole aikaa, joten tyydyn nojaamaan taaksepäin leivontatasoa vasten ja tuijottamaan hetken aikaa tiskikaapin vetimien ympärillä olevia sikinsokinsormenjälkiä.

Sunday, January 29, 2006

On selvää, että ilmaisua täytyy rajoittaa joillain keinoilla, muuten suusta tulee ulos pelkkää ulinaa. Suuhun täytyy laittaa esimerkiksi piparimuotti.

Tuesday, January 17, 2006

O h e r e

Olen hereillä. Olin hierojalla jonka nimi on Faust. Linkitän. Teemu julkaisee Poetiikkapakissaan hyviä keskustelunavauksia ja jatkopuheenvuoroja. Erityisesti tuo Nuoren Voiman "Kuva"-keskustelua jatkava posti saa järjestelemään johtoja uudelleen päässä. Menkää lukemaan se! Hop!

Monday, January 09, 2006

Päivän kysymys: Miten on mahdollista, että erittäin hyvillä unilahjoilla siunattu voi kärsiä unettomuudesta?

Taas sydämen tykytystä ja unettomuutta. Harmillista, tai inhottavaa. Ei tunnu niin sanotusti kivalta, ei tuntunut eilen yöllä kun kuuntelin lehden kolahtamista eteisen lattialle eikä tunnu tänäänkään, pieni väsymystärinä. Toki jotain hyvääkin, olin eilen pitkällä kävelyllä ja löysin itseni Hakaniemen torilta syömästä lättyjä mansikkahillolla. Ehkä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kävely tuntui mielekkäältä. Ehkä siihen vaikutti se, että juuri sain luetuksi Markku Pääskysen Tämän maailman tärkeimmät asiat.

Tuesday, January 03, 2006

Houm sviit houm - apdeitid

Kotona jälleen ja työkyvyttömänä. Tähän mennessä päivää tapahtunut vain heilumista amazon.comissa ja yritystä ostaa levyjä kunnes sittenkin tullut tulokseen "ettei siinä niin paljon säästä" ja perääntynyt hankkeesta. Kaiken lisäksi silmälasini menivät rikki niitä puhdistettaessa. Se vie aina jonkin sortin paniikkiin (vaikka laseja voi kyllä käyttää).

Apdeit: jotain sain sittenkin tänäänkin tehtyäkin. Ja lehdentekoonkin pääsemme tällä viikolla käsiksi. Viime vuoden viimeinen numero on siis erinäisistä syistä myöhässä ja ilmestyy n. kuukauden päästä. Äläkää oloko ihimiset meille kiukkuusia. Amatöörejä ollaan, tai ainakin minä, olen.