Monday, March 21, 2005

Kirjallinen kysely

Josh Coreyn blogissa huomasin tällaisen kivan kyselyn, ja ensimmäistä kertaa teki mieli vastata näihin. Monot jalkaan ja menoksi sitten vaan.

Olet loukussa Fahrenheit 451:ssä. Mikä kirja haluaisit olla (minkä kirjan haluaisit painaa mieleesi)?

Joitain kummallisia reittejä pitkin löysin Ilmajoen kirjastosta joskus yläasteen ja lukion aikoina F. Scott Fitzgeraldin Tender is the night: in englanniksi ja luin sen. En muista miksi. En tiennyt kirjallisuudesta silloin paljon mitään - Viisikkoa, Agatha Christietä, Neiti Etsivää, Sidney Sheldonia ja Tommy Tabermannia lukuunottamatta. Mutta kirja painoi jälkensä minuun, luin sen useaan otteeseen, palasin hakemaan aina uudestaan. Sen haluaisin säilyttää. En siis valitsisi mitään ihmiskunnalle välttämätöntä, vaan muistikuvani siitä, miltä kirjan paperi yhä tuntuu, ja miten kirkkaasti aurinko paistaa Gaussen hotellin rannalla.

Oletko koskaan ollut pihkassa fiktiiviseen henkilöön?
En tiedä, voiko Ylpeyden ja ennakkoluulon Mr Darcya enää nimetä, kun hänen mielikuvansa paikan on niin jämerästi ottanut se näyttelijä, Colin Firth. Kyseessä ei siis ole ihan vain kirjallinen hahmo. Tender is the Night:inkin Dick Diverista kyllä pidin paljon... Ehkäpä sitä voi kutsua teini-iän ihastukseksi. Nykyään Arne Anka on minusta aika vetävä tyyppi :-)

Viimeisin ostamasi kirja?
Taitaa olla Paul Austerin Yksinäisyyden äärellä.

Viimeisin lukemasi kirja?
Olen järjestänyt päiväni siten, että aamupäivisin kahteentoista asti on lukemisaikaa - ja olen viime aikoina enimmäkseen lukenut Tanssiva Karhu-raatilaisena, eli tänään luin loppuun Kristiina Wallinin Kengitetyn eläimen jäljet ja sitä ennen Hannu Mäkelän Jonakin päivänä kirjoitan sinusta runon.

Mitä luet paraikaa?
Harri Veivon toimittamaa esseekokoelmaa Kirjallisuus on virhe, Toivo Laakson Kuin ensi kesä, Anni Sumarin Läpinäkyvä punainen ja Anu Rinkisen toimittama sisilialaisen runouden antologia Valkosoihtujen tasangolle.

Mitkä viisi kirjaa ottaisit mukaasi autiolle saarelle?
1. Eeva-Liisa Mannerin kootut runot Kirkas, hämärä, kirkas
2. Kantelettaren
3. Raamatun
4. Tove Janssonin Taikatalven (ja jos mahdollista, kaikki mustavalkosarjakuvamuumit!)
5. Päiväkirjan

Kenelle kolmelle henkilölle ojennat tämän viestikapulan ja miksi?
Tommi Parkolle, koska toivoisin hänen päivittävän blogiaan;-) sekä Teemu Manniselle ja Karri Kokolle, koska tiedän että he saavat tämän viestin.

No comments: