Monday, June 07, 2004

Link Link

Viime viikolla pääsimme kurkistamaan Taikin taittopajaan, jossa Tuukka & Leena paiskivat töitä vielä "Dada" tai "Surdavant" -nimellä kulkevan seuraavan numeron eteen. Työn ollessa kesken siitä täytyy vaieta, mutta muutamia linkkejä voin iloksenne tähän kirjeeseen kerätä.

Ohjeistimme taittajat, mutta emme velvoittaneet heitä, aikanaan hakemaan innoitusta Dada-lehdistä, jotka ovat netissä mukavasti Iowan internationaalisessa dada-arkistossa selailtavissa. Tapaamisessamme pohdiskelimmekin sitä, mitä voisi olla dada-henkinen taitto tänä päivänä, mikä olisi se tekemisen henki? Jos haetaan avantgardistista otetta, törmätään tässäkin varmasti taiteen parissa yleiseen tunteeseen, että kaikki on jo tehty: mitä enää voi tehdä toisin, ennennäkemättömällä tavalla?

Mutta takaisin dada-linkkeihin. Saksankielentaitoisille voi suositella tätä Dada-sivustoa, josta löytyy mm. lyhyet esittelyt dada-taiteilijoista, mitä tapahtui kunakin vuonna -selvitys, dada-sitaatteja ja dada-runoja. Alles auf deutsch!

Jos on Kurt Schwittersistä innostunut, niin kannattaa käydä täällä. Tämäkin sivusto saksaksi. Enkuksi Kurtista voi lukea täältä.

Englanninkielellä dadaa esitellään hyvin myös näillä sivuilla. Tietoa löytyy kaikkien kaupunkien dada-liikkeistä New Yorkista Pariisin kautta Zurichiin. Hyödyllinen voi olla myös "Dada News" -sivu. Näyttelyitä on tiedossa mm. Pariisin Pompidou-keskuksessa ja New Yorkin Modernin taiteen museossa vuosina 2005 ja 2006. Sivustolta on myös tilattavissa Francis Picabian 391:n ja Tristan Tzaran Dadan näköispainoksia!

Dadan ja surrealismin naistaiteilijat ovat vähemmän tunnettuja, jos lainkaan; heistä voi lukea Women artists -kirjan Dada and Surrealism -katkelmasta.

Melkein unohtui vielä yksi linkki. Dada-lehtiä voi selailla myös Art Institute of Chicago:n sivuilla, josta löytyy erinomainen essee lehtien & julkaisujen merkityksestä näille liikkeille, Documents of Dada and Surrealism.

Muistakaa myös googlailla nimillä Tristan Tzara (löytäkää hänen manifestinsa!), Hugo Ball, Richard Huelsenbeck, Hans Arp, André Breton, Philippe Soupault, Francis Picabia, René Crevel, Robert Desnos, Réne Char, Benjamin Péret, Guillaume Apollinaire, Marcel Duchamp ja niin edelleen, ja niin edelleen -.-.-.

No comments: