Monday, November 14, 2005

Konstikasta textiä

Visuaalista taidetta, äänitaidetta ja runoutta yhdistävä
TekstiKonst-TextTaide -tapahtuma Helsingissä 22. marraskuuta 2005

Galleria Huuto, ruotsalainen runouslehti OEI ja runouslehti Tuli&Savu järjestävät Helsingissä kaksiosaisen TekstiKonst-TextTaide -tapahtuman tiistaina 22. marraskuuta.

TekstiKonst 1 alkaa tiistaina 22.11 klo 16-18 Galleria Huudossa (Laivurinkatu 43) avautuvalla näyttelyllä, jossa on esillä Jörgen Gassilewskin ja Anna Hallbergin sekä suomalaisen runoilija Cia Rinteen visuaalista ja käsitteellistä runoutta.

Saman päivän iltana 30 ruotsalaista, suomenruotsalaista ja suomalaista runoilijaa esiintyvät nonstop TekstiKonst 2 -iltamissa Bar Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11) klo 19-02. Väliajoilla esitettävästä äänitaiteesta vastaavat Captain Heroin ja Twisted Krister. TekstiKonst 2 on myös erityinen Kohina-kirjallisuusklubi.

TekstiKonst 2:en juliste on internetrunoilija ja säveltäjä Jukka-Pekka Kervisen käsialaa. http://nonlinearpoetry.blogspot.com/

Tapahtuman puitteissa Helsingissä vierailee 9 ruotsalaista nykytaiteilijaa: runoilijat Ida Börjel, Helena Eriksson, Jörgen Gassilewski, Anna Hallberg, Martin Högström, Ulf Karl Olov Nilsson, Fredrik Nyberg, sekä multimediataiteilija Johannes Heldén ja säveltäjä Lars Carlsson.

Suomesta osallistuvat runoilijat Robert Alftan, Ralf Andtbacka, Agneta Enckell, Karin Huber, Jonimatti Joutsijärvi, Jukka-Pekka Kervinen, Leevi Lehto, Teemu Manninen, Peter Mickwitz, Reetta Niemelä, Jyrki Pellinen, Cia Rinne, Oscar Rossi, Aki Salmela, Eino Santanen, Miia Toivio, Juhana Vähänen, Heidi von Wright sekä visuaaliset taiteilijat Marina Ciglar ja Jan Olov Mallander.

Tapahtumaan liittyy myös ruotsalaisen ammattikorkeakoulu Arcadan, Taideteollisen korkeakoulun ja suomenkielisen ammattikorkeakoulu Stadian välinen yhteistyöprojekti, jossa opiskelijat työstävät suhdettaan kieleen ja tekstitaiteeseen.

Tapahtuman tarkoituksena on edistää kulttuurivaihtoa ruotsalaisen, suomalaisen ja suomenruotsalaisen runouden välillä sekä tutkia ja tuoda esiin runouden ja visuaalisen taiteen yhteyksiä. Toivomuksenamme on myös tarjota kaikille näistä taiteista kiinnostuneille suunnistuspisteitä, joitten avulla tutustua eri maitten, kielialueitten ja taidelajien perinteisiin sekä niihin risteyskohtiin, joissa rajat ylittyvät.

Kiitos:
Helsingin kaupunki
Svenska Kulturfonden
Sleipnir/Nifca
Arcada/TAIK/Stadia
Uudenmaan Kulttuurirahasto

Lisätietoja:
Galleria Huuto, Marina Ciglar, marinaciglar@surfeu.fi
Tuli&Savu, päätoimittaja Miia Toivio, miia.toivio@helsinki.fi
OEI, toimittaja Jonas (J) Magnusson, jjm@oei.nu
OEI, yhteyshenkilö Fredrik Hertzberg, Fredrik.Hertzberg@sls.fi

Tietoa järjestäjistä:

Galleria Huuto on taiteilijoiden vetämä, vuonna 2002 perustettu helsinkiläinen galleria, jonka toiminnasta on vastuussa Mehiläispesä-yhdistys ja sen n. 60 jäsentä. Yksi Huudon tärkeimmistä tavoitteista on tarjota nuorille, paikkaansa vakiinnuttamattomille taiteilijoille mahdollisuus saada taidettaan näytteille myös kaupallisen galleria-piirin ulkopuolella. Huuto on viime vuonna laajentanut toimintaansa ja sillä on nyt käytössään kaksi näyttelytilaa, Viiskulmassa ja Uudenmaankadulla. Juokseva näyttelytoiminta antaa mahdollisimman monelle taiteilijalle tilaisuuden päästä vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Huudossa tehdään myös yhteisnäyttelyitä ja muuta yhteistyötä (ensimmäinen taiteilijakirja v. 2005) sekä kutsutaan mukaan muita toimijoita – kuten nyt. http://www.galleriahuuto.net/

OEI on runoudelle, estetiikalle ja teorialle omistautunut vuonna 1999 perustettu lehti, jonka kotipaikkana on sekä Tukholma että Göteborg. OEI on tänä päivänä suuntautunut äänirunouteen, biosemiotiikkaan, nonsenseen ja virustuotantoon, tutkittuaan sitä ennen kanadalaisen patafysiikan ja visuaalisen runouden, L=A=N=G=U=A=G=E -runouden ja vaihtoehtoisen oikeinkirjoituksen (ortografian), sähköisen runouden ja idiotismin, cut-up:in, détournement:in, sämpläyksen, ready made:n ja jälkituotannon välisiä yhteyksiä ja eroja. http://www.oei.nu/

Tuli&Savu on v. 1994 perustettu, neljä kertaa vuodessa ilmestyvä, ainoastaan runouteen keskittynyt kirjallisuuslehti, jonka tavoitteena on ylläpitää laadukasta ja uusia näkökulmia avaavaa keskustelua runouden merkityksistä ja mahdollisuuksista. Lehteä julkaisee runoyhdistys Nihil Interit http://www.nihil.fi/ yhteistyössä Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun opiskelijoiden ja painotalo Art-Print Oy:n http://www.artprint.fi/ kanssa, mikä mahdollistaa tekstin ja runouden materiaalisten ulottuvuuksien painottamisen ja tutkimisen. http://tuli-savu.nihil.fi/

Kohina on kolmen kirjallisuusyhdistyksen järjestämä klubi, jonka tavoitteena on luoda yhteyksiä eri taiteenlajien välille. Kohina aloitti lähetyksen häiritsemisen maaliskuussa 2004, ja sitä tuottavat yhteistyössä Elävien Runoilijoiden Klubi / Nuoren Voiman Liitto, Runoyhdistys Nihil Interit sekä Lumooja-kirjallisuuslehti.

No comments: